Wybór pomiędzy kawą ziarnistą oraz kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, jaką przynosi nam producent. W jaki sposób więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – walory
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Właśnie dlatego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy każdym mieleniu bez względu od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania uzyskujemy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie prawidłowiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się totalnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem fachowego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika scalona z delikatnością sprawia, że nawet w największym stopniu zbytkowny gatunek kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – zalety
Kawa mielona jest znakomitą opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, ale dalej zależy nam na należytej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak i do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej mieszanki oraz po paru minutach zdołać rozkoszować się przednią kawą.
W wyborze porządnej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna odszukać się cała lista składników towaru oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się właśnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które niejednokrotnie może nas zmylić.